Boczek wędzony

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Pyszny aromatyczny boczek

  • 4 godz.

Składniki:

  • Lista składników

    boczek surowy 2 kg

    Składniki na marynatę

    ziele angielskie całe 4
    liście laurowe 4
    woda 5 l
    sól 2 łyżki

Boczek wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Boczek myjemy i osuszamy po osuszeniu nacieramy solą.
  • krok 2 2. Wykonanie marynaty :
    Wszystkie składniki dajemy do dużego garnka i mieszamy chwilkę do rozpuszczenia soli . Następnie boczek dajemy do marynaty i odstawiamy na 4 dni. Boczek powinien leżeć w chłodzie i 3 razy w ciągu dnia obrócić boczek na 2 stronę.
  • krok 3 3. Po wyciągnięciu z marynaty dajemy do mocno rozgrzanej wędzarni i wędzimy około 3-4 godziny aż boczek będzie miał kolor złoty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy