Boczek wędzony

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dla lubiących mięso

  • 40 min

Składniki:

  • - 5 kg boczku
    - 4 łyżki peklo soli
    - 2 łyżki soli
    - 2 łyżeczki cukru
    - 3 liście laurowe
    - 2 łyżeczki pieprzu czarnego
    - 2 łyżeczki ziela angielskiego
    - łyżka vegety
    - 2 łyżki majeranku
    - 2 łyżki przyprawy knorra do mięs
    - 10 l wody

Boczek wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do garnka . Przygotowujemy solankę : wlewamy do garnka wodę , dodajemy peklo sól , sól , liście laurowe , pieprz , ziele angielskie ,łyżkę vegety , cukier . Mięso zalewamy solanką , nakrywamy talerzykiem , obciążamy i zostawiamy na 1 dzień w chłodne miejsce .
  • 2. Wyjąć , obsuszyć i posypać z każdej strony majerankiem i przeprawą knorr do mięs , obtoczyć . Kładziemy do wędzarni na 3 godziny w ciepłym dymie , najlepiej drzewa owocowe . Po tym czasie wyjmujemy i gotujemy 1 godzinę w ledwo wrzącej wodzie , a następnie osuszyć .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy