Botwinka to jedno z pierwszych warzyw pojawiających się wiosną na straganach. Trzeba korzystać! Tym bardziej, że do przygotowania tej przystawki potrzebujemy tylko 15 minut!
15 min
Składniki:
1 pęczek botwinki
½ szkl. wody
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
1 łyżeczka mąki
½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany
Botwinka do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę starannie opłukać.
Łodygi i buraczki drobno pokroić, zalać wodą i gotować 10 minut na małym ogniu. W tym czasie posiekać liście.
Dodać ocet, cukier, sól, liście i gotować 4 minuty. Dodać mąkę, wymieszać i zagotować.
Zdjąć z palnika i połączyć ze śmietaną.
Podawać jako przystawkę - jarzynkę do obiadu.
Komentarze