Botwinka do obiadu

0 (0 ocen)

  • 15 min

Botwinka to jedno z pierwszych warzyw pojawiających się wiosną na straganach. Trzeba korzystać! Tym bardziej, że do przygotowania tej przystawki potrzebujemy tylko 15 minut!

  • 15 min

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    ½ szkl. wody
    1 łyżka octu z białego wina
    1 łyżeczka cukru
    sól do smaku
    1 łyżeczka mąki
    ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany

Botwinka do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę starannie opłukać.
    Łodygi i buraczki drobno pokroić, zalać wodą i gotować 10 minut na małym ogniu. W tym czasie posiekać liście.
    Dodać ocet, cukier, sól, liście i gotować 4 minuty. Dodać mąkę, wymieszać i zagotować.
    Zdjąć z palnika i połączyć ze śmietaną.
    Podawać jako przystawkę - jarzynkę do obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy