Botwinka z jajkiem

0 (0 ocen)

Jedna z ulubionych letnich zup. Z młodych, świeżych warzyw, z jajkiem. Można zupkę zabielić odrobiną śmietany

Składniki:


  • 1 młody burak
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
    3 młode ziemniaki
    2 młode marchewki
    1 łodyga selera naciowego
    0,5 kalarepki
    10 cm młodego pora
    1 duży pęczek botwinki
    Kilka jajek
    0,5 pęczka koperku
    Sól i biały pieprz do smaku
    1 duża szczypta cukru
    1 łyżka soku z cytryny

Botwinka z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Buraka obrać, umyć i przekroić na 8 części. Wrzucić do garnka, wsypać przyprawę warzywną, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut.

    W tym czasie ziemniaki i marchew obrać (oskrobać), umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Seler naciowy i pół kalarepki również pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Gotować do miękkości warzyw. Buraka wyjąć i przestudzić.

    Botwinkę przebrać, umyć. Łodyżki posiekać drobno i wrzucić do garnka.

    Liście poszatkować i dodać tuż przed końcem gotowania wraz z posiekanym porem. Buraka posiekać w drobną kosteczkę, wrzucić z powrotem do zupy.

    Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem. Dodać sok z cytryny.

    Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Koperek posiekać. Na talerze wlać porcje zupy, dołożyć jajko i posypać całość koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy