Botwinkowa tarta

0 (0 ocen)

Gdy sezon na botwinkę trwa warto przygotować to szybkie danie. Tarta nie tylko jest smaczna, ale i zdrowa. Możemy ją podać w towarzystwie pieczonego mięsa lub jako przekąskę.

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm

    Ciasto:
    - 20 dag mąki,
    - 10 dag masła,
    - ½ łyżeczki soli cebulowej,
    - 1 łyżeczka bazylii,
    - 1 jajko,
    Nadzienie:
    • 10 dag sera białego,
    • 2 jajka ,
    • 2 łyżki śmietany,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Spory pęczek botwinki (liście i łodygi),
    • Szczypiorek do dekoracji

Botwinkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
  • przed pieczeniem 2. NADZIENIE:
    Botwinkę płuczemy, osuszamy i tniemy na mniejsze części.

    W garnku miksujemy ze sobą ser, jajka i śmietanę. Doprawiamy do smaku.
    Połowę masy serowo-jajecznej wylewamy na ciasto kruche. Wykładamy na nią posiekaną botwinkę. Wylewamy pozostałą część masy. Całość delikatnie mieszamy widelcem, by wszystkie składniki się połączyły.
    Tarte wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180°C).
    Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy