Tarta botwinkowa

0 (0 ocen)

Oprócz smacznej zupy, z botwinki można wyczarować równie pyszną tartę.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    100 g masła
    1 żółtko
    1 łyżeczka ziół Małgosi
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki zimnej wody

    Nadzienie:
    pęczek botwinki
    ząbek czosnku
    2 jajka
    1 białko
    3/4 szklanki śmietany
    100 g sera feta
    pieprz
    sól

    Forma 24 cm

Tarta botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić pół godziny w lodówce, następnie rozwałkować i wylepić dno i boki formy. Nakłuć widelcem i piec 20 minut w temp. 180 stopni.
  • Botwinka 2. Botwinkę umyć, pokroić w paski a małe buraczki w cienkie plasterki.
  • Pokruszony ser 3. Na podpieczony i lekko przestudzony spód, pokruszyć połowę sera.
  • Gotowa do pieczenia 4. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę. Doprawić pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Dodać odrobinę soli i wymieszać. Dodać botwinkę, lekko wymieszać i wyłożyć na ciasto. Posypać resztą sera. Piec 20 minut w temp, 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy