Brie z kokosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jest to pożywne danie. Można je podawać zarówno na obiad, jak i na kolację.

Składniki:

  • ● 2 sery brie po 120 g
    ● 1,5 łyżki masła
    ● łyżka likieru amaretto
    ● 5 łyżek wiórków kokosowych
    ● szczypta cynamonu
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● 1 łyżka brązowego cukru
    ● jabłko

Brie z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ser. W rondlu
    roztapiamy masło i cukier, mieszamy. Dodajemy cynamon
    i gałkę muszkatołową. Wsypujemy wiórki kokosowe
    i gotujemy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, wlewamy
    likier i ponownie mieszamy. Sosem polewamy ser.
  • 2. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury
    170 °C i pieczemy
    ok. 30 minut. Ser podajemy
    gorący, posypany
    wiórkami kokosowymi.

Porady

Danie możemy podać z jabłkiem pokrojonym w ósemki oraz białym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy