Brokuł z uprażonymi migdałami i sosem

0 (0 ocen)

Brokuł w takim wydaniu jest rewelacyjny. Z sosem curry-czosnkowym oraz uprażonymi płatkami migdałów.Wspaniałe gotowe danie np. na kolację.

Składniki:

  • 1 brokuł

    1 garść płatków migdałów

    1 łyżka majonezu

    1 łyżka jogurtu naturalnego

    curry (ok 1/3 łyżeczki)

    sól

    pieprz

    1-2 ząbki czosnku

Brokuł z uprażonymi migdałami i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie sosu: majonez, jogurt doprawiamy curry, solą i pieprzem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 min. aby się przegryzł.
    Brokuł myjemy, w garnku wstawiamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy na wrzątek brokuł, i gotujemy al dente około 7 min. pod przykryciem.
    Wyjmujemy, odcedzamy. Możemy podawać go w całości albo pociąć na różyczki.
    Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aby się zarumieniły.
    Na talerz kładziemy brokuł, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy