Aromatyczna zupa brokułowa. To pomysł na szybki obiad.
Składniki:
1,5 l wywaru lub wody,
1 kg brokułów,
2-4 żółtka,
pół szklanki śmietany,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka cukru,
sól, biały i czarny pieprz,
można dodać 2-4 ziemniaki do zagęszczenia,
szczypta gałki muszkatołowej
zioła do przybrania.
Brokułowa zupka z kremem i ziołami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wrzącego wywaru wkładamy rozdrobnione brokuły i sypiemy łyżeczkę cukru. Gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy. Brokuły przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy z mąką ziemniaczaną Jeśli zagęszczamy dodatkowo ziemniakami, to podgotowane w wywarze ziemniaki również miksujemy. Wszystkie składniki łączymy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i „zaciągamy" żółtkami wymieszanymi ze śmietaną.
2.Przybieramy ziołami i podajemy z grzankami czosnkowymi lub serowymi. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, możemy dodać kostki rosołowe.
Komentarze