Brownie pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Brownie pomarańczowe to pyszne, wilgotne i bardzo miękkie ciasto. Zapach i aromat pomarańczy nadaje wypiekowi niezwykłego smaku temu nie banalnemu ciastu. Brownie pomarańczowe przygotujemy tak na prawdę bardzo szybko. Jedno wiem na pewno, że brownie spodoba się wszystkim miłośnikom czekolady.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
    200 g mąki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru
    50 g cukru pudru
    50 ml soku pomarańczowego
    30 g cukru pomarańczowego
    8 g proszku do pieczenia
    4 jajka
    aromat pomarańczowy

Brownie pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki. Umieszczamy w garnku wraz z pokrojonym w kostkę masłem, 50 g cukru, cukrem pomarańczowym oraz sokiem pomarańczowym. Rozpuszczamy składniki w garnku. Studzimy. Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli sos czekoladowy. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy