Brownie z filiżanki

0 (0 ocen)

Pyszny deser bez dodatku mąki, przypomina trochę suflet. Szybko się go robi a zjada jeszcze szybciej:)

Składniki:

  • 80g gorzkiej czekolady,
    50g migdałów,
    30g masła,
    jajko+1 żółtko,
    30g drobnego cukru,
    1/2 laski wanilii,
    kakao do oprószenia.

Brownie z filiżanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe brownie z filiżanki 1. Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parze, następnie przestudzić. Jajko i żółtko utrzeć z masłem na kogel-mogel. Dodać nasiona z wanilii, wymieszać. Delikatnie wymieszać ze stopioną czekoladą. Migdały zmielić w blenderze, wymieszać z masą.
  • surowe brownie z filiżanki2 2. 3 żaroodporne kokilki natłuścić, oprószyć cienko kakao i nalać masę do 2/3 wysokości.
  • surowe brownie z filiżanki3 3. Piec ok. 20min w temp. 160st. Podawać gdy brownie jest jeszcze ciepłe;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy