Kawowe Filiżanki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Proponuje zamiast typowej kawy , takie właśnie ciacho jako słodką przekąskę.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    3 szklanki mąki
    Kostka margaryny
    Szklanka śmietany 18%
    Kilka łyżek cukru
    Składniki masy kawowej:
    2 szklanki mleka
    1,5 opakowania budyniu śmietankowego
    1 i 1/3 kostki masła
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    Cukier puder
    Ponadto:
    Kilka łyżek masy krówkowej
    Polewa czekoladowa

Kawowe filiżanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche dokładnie zagnieć. Podziel na 2
    części. Jedną rozwałkuj i potnij na paski szerokości około 1,5 cm.
    Owiń je na foremki na rurki. Z pozostałego ciasta przygotuj spodeczki .
    Wytnij niewielkie kółka i uszka do filiżanek .
    Całość wyłóż na blachę i piecz około 15-20 minut w temperaturze 170
    stopni(aż do zarumienienia poszczególnych elementów, uszka
    filiżanek będą piec się krócej)..
  • 2. Przygotuj masę. Na mleku ugotuj budyń. Odstaw do przestudzenia.
    Kawę rozpuść w kilku łyżkach wody. Miękkie masło zmiksuj dodając
    małymi porcjami
    budyń oraz kawę. Na końcu wsyp cukier puder do smaku.Mozesz także wlać kilka łyżek mocnego alkoholu.
  • 3. Wystudzone rurki posmaruj od wewnątrz masą krówkową i za
    pomocą szprycy napełnij masą kawową. Połóż pionowo na spodeczki. Doczep uszka pozostałą masą.
    Wierzch spodeczków udekoruj polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Komentarze

Podobne przepisy