Kawowe filiżanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche dokładnie zagnieć. Podziel na 2
części. Jedną rozwałkuj i potnij na paski szerokości około 1,5 cm.
Owiń je na foremki na rurki. Z pozostałego ciasta przygotuj spodeczki .
Wytnij niewielkie kółka i uszka do filiżanek .
Całość wyłóż na blachę i piecz około 15-20 minut w temperaturze 170
stopni(aż do zarumienienia poszczególnych elementów, uszka
filiżanek będą piec się krócej)..
2.Przygotuj masę. Na mleku ugotuj budyń. Odstaw do przestudzenia.
Kawę rozpuść w kilku łyżkach wody. Miękkie masło zmiksuj dodając
małymi porcjami
budyń oraz kawę. Na końcu wsyp cukier puder do smaku.Mozesz także wlać kilka łyżek mocnego alkoholu.
3.Wystudzone rurki posmaruj od wewnątrz masą krówkową i za
pomocą szprycy napełnij masą kawową. Połóż pionowo na spodeczki. Doczep uszka pozostałą masą.
Wierzch spodeczków udekoruj polewą czekoladową.
Komentarze