Brownies orzechowe z truskawkami i cydrem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wczoraj na Wrocławskim rynku odbyła się impreza "Europa na widelcu", już jutro będzie sprawozdanie a dzisiaj mój przepis zainspirowany cydrem truskawkowym.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciemna czekolada: 100 gramów
    - mleczna czekolada: 40 gramów
    - masło: 250 gramów
    - cukier trzcinowy: 200 gramów
    - orzechy laskowe: 150 gramów
    - mąka żytnia razowa: 150 gramów
    - kakao: 2 łyżki
    - jajka: 4 sztuki
    - sól morska: 0.25 łyżeczki
    - cydr: 2 łyżki
    - truskawki: 250 gramów

Brownies orzechowe z truskawkami i cydrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia i dodać cukier, energicznie mieszać.
  • 2. Orzechy posiekać i przyprażyć na suchej patelni. Ostudzić i dodać do miski z kakao, solą i mąką.
  • 3. Do masy z czekolady dodawać jajka, po każdym dobrze wymieszać. Masa powinna się zrobić gęsta i aksamitna, dodać mąkę z orzechami i mieszać przez minutę.
  • 4. Ciasto wylać na blaszkę, można zetrzeć czekoladę na wierzch i piec w piekarniku przez 20 minut, nie musi być suche. Po wyciągnięciu polać cydrem np z truskawkami.
  • 5. Dekorować świeżymi pokrojonymi truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy