Wczoraj na Wrocławskim rynku odbyła się impreza "Europa na widelcu", już jutro będzie sprawozdanie a dzisiaj mój przepis zainspirowany cydrem truskawkowym.
Brownies orzechowe z truskawkami i cydrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia i dodać cukier, energicznie mieszać.
2.Orzechy posiekać i przyprażyć na suchej patelni. Ostudzić i dodać do miski z kakao, solą i mąką.
3.Do masy z czekolady dodawać jajka, po każdym dobrze wymieszać. Masa powinna się zrobić gęsta i aksamitna, dodać mąkę z orzechami i mieszać przez minutę.
4.Ciasto wylać na blaszkę, można zetrzeć czekoladę na wierzch i piec w piekarniku przez 20 minut, nie musi być suche. Po wyciągnięciu polać cydrem np z truskawkami.
Komentarze