15 g masła
1,5 łyżki cukru
Kruszonka:
50 g masła
80 g mąki
40 g cukru
szczypta proszku do pieczenia
15 g płatków migdałów
starta skórka z połowy limonki
Brzoskwinie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z goździkami, cynamonem, imbirem, masłem i cukrem. Smażyć na średnim ogniu aż owoce zrobią się miękkie i odparuje nadmiar wody. Zostawić do wystygnięcia
2.w tym czasie zrobić kruszonkę:
Migdały pokruszyć na drobno, do miski włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać, aż powstaną drobne okruszki.
Kokilki wysmarować masłem. Z masy owocowej usunąć najlepiej goździki, ponakładać po równo do sześciu foremek, przykryć kruszonką. Wstawić do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 20 min. Można podawać na ciepło z lodami lub wystudzone.
Komentarze