Brzoskwinie pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 40 min

letnia inspiracja

  • 40 min

Składniki:

  • 15 g masła
    1,5 łyżki cukru
    Kruszonka:
    50 g masła
    80 g mąki
    40 g cukru
    szczypta proszku do pieczenia
    15 g płatków migdałów
    starta skórka z połowy limonki

Brzoskwinie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smaż na średnim ogniu 1. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z goździkami, cynamonem, imbirem, masłem i cukrem. Smażyć na średnim ogniu aż owoce zrobią się miękkie i odparuje nadmiar wody. Zostawić do wystygnięcia
  • kruszonka 2. w tym czasie zrobić kruszonkę:
    Migdały pokruszyć na drobno, do miski włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać, aż powstaną drobne okruszki.
    Kokilki wysmarować masłem. Z masy owocowej usunąć najlepiej goździki, ponakładać po równo do sześciu foremek, przykryć kruszonką. Wstawić do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 20 min. Można podawać na ciepło z lodami lub wystudzone.

Komentarze

Podobne przepisy