Brzoskwinie z cynamonem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne owoce nadają się jako samodzielny deser, jako dodatek do naleśników, racuchów i na pieczywo...

  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg brzoskwiń
    ok. 40 dag cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier waniliowy
    sok z jednej cytryny
    oraz
    0,5 kg cukru żelującego 3:1

Brzoskwinie z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wypestkowane owoce z dodatkami (oprócz cukru żelującego) piekłam w przykrytej *gęsiarce* ok. 1h w temp. ok. 120 -130 st....

    po wyjęciu z piekarnika podgotowałam chwilę na palniku z cukrem żelującym i do słoiczków :-)
    nawet gorące dżemy pasteryzuję dodatkowo ok.20 min w temp. 100 st. dla bezpieczeństwa przetworu...przecież to ma ileś czasu stać w piwnicy...(jeśli postoi ...)
  • 2. Brzoskwinie pachnące cynamonem zamknięte w słoiczku i otwarte w zimą będą wspaniałym przypomnieniem lata...:-)

Porady

owoce muszą być zdrowe i najlepiej z rynku...owoce z marketu przebywają w chłodniach i po przyniesieniu do domu są bez smaku i tracą swoje walory...

Komentarze

Podobne przepisy