Brzoskwioniwe lody z jabłkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć i osuszyć. Brzoskwinie obrać, wydrążyć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i również pokroić w mniejszą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier brązowy i dusić aż owoce będą miękkie i będą się rozpadać. Następnie zdjąć z ognia i dokładnie zblednować.
2.Mus przełożyć na sito i przetrzeć. Ostudzić
3. Do drugiego garnka wlać śmietankę, mleko oraz dać cukier. Podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i także ostudzić
4. Gdy obie masy będą zimne połączyć je ze sobą, wymieszać a następnie ubić mikserem. Wstawić do zamrażalnika i przez pierwsze 3 godziny co 30 minut miksować mikserem, żeby nie tworzyły się kryształki lodu. Zamrozić. Smacznego!
Komentarze