Pikantna kaszanka z jabłkową nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna pieczona polska kaszanka z wyrazistym smakiem ostrej czerwonej cebuli idealnie komponuje się z delikatną słodkością pieczonego jabłka.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 duże jabłka
    250g kaszanki
    1 czerwona cebula
    majeranek
    tymianek
    sok z cytryny
    sól
    pieprz

Pikantna kaszanka z jabłkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06jfxeu 1. Jabłka umyć, odciąć część górną w taki sposób żeby powstała przykrywka, wydrążyć miąższ i pozbyć się gniazd nasiennych. Środek jabłka skropić sokiem z cytryny i oprószyć startym tymiankiem.
  • image-15gtkpc 2. Kaszankę wyjąć z osłonki, rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony miąższ z jabłek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  • image-1isuadu 3. Wydrążone jabłka napełnić przygotowanym farszem, przykryć przykrywką z górnej części jabłka, zawinąć w folię aluminiową.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy