Bucatini all'Amatriciana bianca

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa ta zawdzięcza swoją nazwę miejscowości Amatrice ,położonej w górach ,centralnej części kraju. Tutaj prezentujemy Wam białą wersję ,tego pysznego dania.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g makaronu bucatini
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 papryczka chili
    150 g surowego boczku
    1 cebula
    pęczek natki pietruszki
    200 g parmezanu

Bucatini all'amatriciana bianca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bucatini all'Amatriciana bianca 1. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo.
    W międzyczasie rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy posiekaną papryczkę i pokrojony w kostkę boczek ,smażymy aż się zrumieni. Boczek zdejmujemy z rondla i na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę. Boczek wkładamy z powrotem ,mieszamy z cebulą ,dodajemy odcedzony makaron. Całość smażymy na średnim ogniu 5-7 min cały czas mieszając. Na koniec obficie posypujemy posiekaną natką ,mieszamy i rozkładamy na talerze. Przed podaniem każdy talerz posypujemy serem.

Komentarze

Podobne przepisy