Potrawa ta zawdzięcza swoją nazwę miejscowości Amatrice ,położonej w górach ,centralnej części kraju. Tutaj prezentujemy Wam białą wersję ,tego pysznego dania.
30 min
Składniki:
500 g makaronu bucatini
4 łyżki oliwy z oliwek
1 papryczka chili
150 g surowego boczku
1 cebula
pęczek natki pietruszki
200 g parmezanu
Bucatini all'amatriciana bianca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo.
W międzyczasie rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy posiekaną papryczkę i pokrojony w kostkę boczek ,smażymy aż się zrumieni. Boczek zdejmujemy z rondla i na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę. Boczek wkładamy z powrotem ,mieszamy z cebulą ,dodajemy odcedzony makaron. Całość smażymy na średnim ogniu 5-7 min cały czas mieszając. Na koniec obficie posypujemy posiekaną natką ,mieszamy i rozkładamy na talerze. Przed podaniem każdy talerz posypujemy serem.
Komentarze