Budyń malinowy

0 (0 ocen)

najlepszy domowy budyń nie tylko na podwieczorek

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    3 łyżki syropu z malin
    200 ml śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    maczek kolorowy do dekoracji

Budyń malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, masłem i syropem z malin. Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Dobrze razem wymieszać. Wlać na wrzące mleko. Energicznym ruchem dobrze razem mieszać do czasu, aż powstanie budyń. Następnie przelać go do pucharków lub miseczek. Wierzch przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Woreczek foliowy zapobiegnie powstaniu kożucha. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Gdy budyń ostygnie zdjąć woreczek foliowy. Na środku każdego budyniu zrobić rozetkę z bitej śmietany. Posypać kolorowym maczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy