Budyń migdałowy z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały zalej wrzącą wodą i zostaw na noc. Następnego dnia obierz je ze skórki.
Przełóż migdały to kielicha blendera i zalej mlekiem roślinnym.
Wanilię przekrój na pół i nożem wyskrob ziarna wanilii. Dodaj do blendera.
Dodaj 2 łyżki cukru.
Zacznij miksować, aż migdały całkowicie się rozpadną. Miksuj około 3-4 minuty.
Całość przelej do garnka i zagotuj na małym ogniu. Kiedy masa zacznie bulgotać dodaj mąkę ziemniaczaną lub mąkę z tapioki lub agar-agar by zagęścić deser. Wymieszaj dokładnie.
Budyń przelej do kokilek.
Każdą porcje posyp brązowym cukrem i płatkami z migdałów.
Podawaj na ciepło!
Komentarze