Smak pysznego, gęstego soku z pomarańczą połączyłam z budyniem o mocno czekoladowym smaku. Ten duet jest naprawdę wart wypróbowania. Bardzo smaczny, a jednocześnie szybki do przygotowania
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
Budyń pomarańczowy:
2 szklanki gęstego soku pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowego
1 i 1/3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Budyń czekoladowy:
2 szklanki mleka
Pół kostki gorzkiej czekolady
1 i 1/3 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem
Ponadto:
10 dag małych kruchych ciasteczek
Budyń pomarańczowo-czekoladowy z ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń pomarańczowy: 1,5 szklanki soku zagotuj, a resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym. Kiedy sok zacznie się gotować dodaj do niego mieszankę z proszkiem budyniowym. Mieszaj chwilę, aż do zgęstnienia. Lekko przestygnięty budyń przelej do szklanek lub pucharków wypełniając je do połowy wysokości, wciskając po 2 ciasteczka do środka.
2.Budyń czekoladowy: 1,5 szklanki mleka zagotuj. Resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i dodaj do gotującego się mleka wraz z kawałkami czekolady. Gotuj chwilę, aż do zgęstnienia i rozpuszczenia czekolady. Kiedy budyń lekko przestygnie wyłóż go na budyń pomarańczowy i powciskaj resztę ciasteczek. Deser najlepiej smakuje całkowicie przestygnięty, ale można go także podawać od razu.
Komentarze