Budyń pomarańczowo-czekoladowy z ciasteczkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Smak pysznego, gęstego soku z pomarańczą połączyłam z budyniem o mocno czekoladowym smaku. Ten duet jest naprawdę wart wypróbowania. Bardzo smaczny, a jednocześnie szybki do przygotowania

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Budyń pomarańczowy:
    2 szklanki gęstego soku pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowego
    1 i 1/3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    Budyń czekoladowy:
    2 szklanki mleka
    Pół kostki gorzkiej czekolady
    1 i 1/3 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem
    Ponadto:
    10 dag małych kruchych ciasteczek

Budyń pomarańczowo-czekoladowy z ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń pomarańczowy: 1,5 szklanki soku zagotuj, a resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym. Kiedy sok zacznie się gotować dodaj do niego mieszankę z proszkiem budyniowym. Mieszaj chwilę, aż do zgęstnienia. Lekko przestygnięty budyń przelej do szklanek lub pucharków wypełniając je do połowy wysokości, wciskając po 2 ciasteczka do środka.
  • 2. Budyń czekoladowy: 1,5 szklanki mleka zagotuj. Resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i dodaj do gotującego się mleka wraz z kawałkami czekolady. Gotuj chwilę, aż do zgęstnienia i rozpuszczenia czekolady. Kiedy budyń lekko przestygnie wyłóż go na budyń pomarańczowy i powciskaj resztę ciasteczek. Deser najlepiej smakuje całkowicie przestygnięty, ale można go także podawać od razu.

Komentarze

Podobne przepisy