Czekoladowy budyń jaglany

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Pożywny i zdrowy budyń jaglany z dodatkiem kakao, gorzkiej czekolady oraz mleka. Ten szybki deser możemy podawać z różnego rodzaju owocami oraz orzechami.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
    2 szklanki mleka
    2 łyżki kakao
    1/2 opakowania gorzkiej czekolady
    2 łyżki cukru brązowego
    Szczypta soli
    Ulubione dodatki do budyniu

Czekoladowy budyń jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kasze jaglaną płuczemy kilkukrotnie zimną wodą aby pozbyć się goryczki.

    2. Przepłukaną kaszę przekładamy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Gotujemy , aż kasza wchłonie nadmiar płynu.

    3. Pod koniec gotowania dodajemy kakao, gorzką czekoladę, cukier brązowy oraz szczyptę soli.

    4. Gdy kasza trochę wystygnie używamy blendera i miksujemy ją na gładki krem.

    5. Przekładamy do salaterek. Dekorujemy według uznania owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy