budyń truskawkowo - waniliowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sklepowy niech się schowa :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka musu truskawkowego
    400 ml mleka
    3 łyżki ( z małą górką) cukru
    1 płaska łyżka cukru waniliowego lub miąższ z 1/5 laski wanilii
    1 łyżka (z małą górką) mąki ziemniaczanej

Budyń truskawkowo - waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 szklankę mleka zagotowujemy z musem truskawkowymi i cukrami lub cukrem i miąższem z wanilii. Gotujemy krótko, około 2 minut.
    W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kiedy truskawki się zagotują, szybkim ruchem wlewamy zagęszczacz i zagotowujemy mieszając do zgęstnienia.
    Podajemy na ciepło lub na zimno, sam lub w towarzystwie np. lodów waniliowych.

Porady

Jeśli dodajemy czystą wanilię, ilość cukru kryształu zwiększamy do 4 łyżek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy