Budyń ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak oczyszczamy i płuczemy. Zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy ok. 5 minut
2.Ugotowany szpinak wrzucamy na sito, przelewamy obficie zimną wodą by zachował ładny, zielony kolor i drobno siekamy nożem.
3.Moczymy małą bułkę w mleku i NIE odciśniętą dodajemy do szpinaku.
4.Następnie wbijamy dwa żółtka, z dwóch białek ubijamy pianę i też ją dodajemy. Mieszamy to wszystko i w końcu dodajemy bułkę pokrojoną w małe kostki w postaci grzanek, sól i pieprz do smaku oraz 1-2 ząbki czosnku posiekanego.
5.Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do wysmarowanego i posypanego bułką tartą naczynia. Przykrywamy je szczelnie pokrywką i kładziemy do większego garnka z wrzącą wodą i gotujemy na parze przez 3 kwadranse.
Komentarze