Budyń ze szpinaku

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób

Wyśmienity budyń ze szpinaku, smakuje całej mojej rodzinie.

  • 1 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg szpinaku świeżego
    mała czerstwa bułka
    mleko (do namoczenia bułki)
    bułka pokrojona w małą kostkę
    2 jaja
    1-2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    tłuszcz do wysmarowania naczynia
    bułka tarta do posypania

Budyń ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak oczyszczamy i płuczemy. Zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy ok. 5 minut
  • 2. Ugotowany szpinak wrzucamy na sito, przelewamy obficie zimną wodą by zachował ładny, zielony kolor i drobno siekamy nożem.
  • 3. Moczymy małą bułkę w mleku i NIE odciśniętą dodajemy do szpinaku.
  • 4. Następnie wbijamy dwa żółtka, z dwóch białek ubijamy pianę i też ją dodajemy. Mieszamy to wszystko i w końcu dodajemy bułkę pokrojoną w małe kostki w postaci grzanek, sól i pieprz do smaku oraz 1-2 ząbki czosnku posiekanego.
  • 5. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do wysmarowanego i posypanego bułką tartą naczynia. Przykrywamy je szczelnie pokrywką i kładziemy do większego garnka z wrzącą wodą i gotujemy na parze przez 3 kwadranse.

Komentarze

Podobne przepisy