Budyniowa pychota

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasto zrobiłam z moją koleżanką Agnieszką na święto przyjaciółek.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny,
    3 szklanki cukru,
    pół szklanki wody
    3 łyżki kakao,
    5 szklanek mąki,
    6 jajek,
    3 łyżki proszku do pieczenia,
    25 dkg wiórek kokosowych,
    2 banany,
    2 paczki budyniu w proszku,
    kwiatki do dekoracji,
    biała czekolada,
    25 dkg rodzynek,
    1 łyżka cynamonu,
    1 łyżka miodu,
    2 szklanki mleka,
    pół szklanki oleju

Budyniowa pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 warstwa- łyżkę kakao, cynamon, miód, 2 jajka, szklankę mleka, szklankę cukru, 2 szklanki mąki i olej razem wymieszać i upiec.
    2 warstwa- margarynę, szklankę cukru, wodę i 2 łyżki kakao razem zagotować i ostudzić. Następnie dodać 2 szklanki mąki, 3 jaja oraz 2 łyżki proszku do pieczenia. Wszystko wymieszać i upiec.
    3 warstwa- szklankę cukru, szklankę mąki, jajko, pół porcji wiórek kokosowych i szklankę mleka razem wymieszać upiec.
  • 2.
    Budyń przygotowujemy tak jak jest z tyłu opakowania. Białą czekoladę wkładamy do rondla, dodajemy 5 łyżek wody i rozpuszczamy. Banany kroimy.
  • 3. Pierwszą warstwę kładziemy na talerz. Budyń dzielimy na 2 części, jedną częścią polewamy 1 warstwę ciasta i wkładamy garść bananów. Kładziemy na ciasto 2 warstwę i polewamy ją 2 częścią budyniu i znowu wkładamy garść bananów. Następnie kładziemy na ciasto 3 warstwę. Polewamy ją rozpuszczoną czekoladą, ozdabiamy resztą bananów i posypujemy resztą wiórek kokosowych. Ciasto ozdabiamy kwiatkami.

Porady

Oprócz bananów możemy dodać inne owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy