Kubusiowa pychota

0 (0 ocen)

  • 60 min

To jedno z moich ulubionych ciast. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -5 jajek
    -5 łyżek cukru
    -5 łyżek mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    -1l soku bananowo-brzoskwiniowego
    -3 budynie waniliowe
    -6 łyżek cukru
    Pianka brzoskwiniowa:
    -1 opakowanie Śnieżki
    -1 galaretka brzoskwiniowa
    -kakao

Kubusiowa pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę 24x38cm. Piec w temp. 170 stopni przez 20 min.
  • 2. Część soku odlać i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę soku zagotować z cukrem. Do gotującego się soku dodać dokładnie rozmieszany budyń. Zagotować. Gorący wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śnieżkę sporządzić według przepisu na opakowaniu.
    Do ubitej śnieżki dodać przestudzoną galaretkę, dalej ubijać. Gotową masę wyłożyć na budyń, posypać kakao lub gorzką czekoladą.

Porady

Masę można sporządzić z ulubionego soku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy