Budyniowe w kratkę

0 (0 ocen)

Szybkie i proste, a bardzo smaczne :)

Składniki:

  • 8 jaj
    szklanka maki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek cukru
    2 łyżki oleju
    2 łyżki kakao

    litr mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki maki pszennej
    cukier waniliowy

Budyniowe w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, przesianą mąkę, proszek oraz olej. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Szprycą zrobić z obu ciast "kratkę" (pasek ciemnego, pasek jasnego itd, a później tak samo w przeciwną stronę). Piec ok 40 min w 180*. Przekroić po upieczeniu na pół.
  • 2. Połowę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać mąki, cukier. Wlać do gotującego się mleka. Gorącym przełożyć ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy