Budyniowo-malinowe mego pomysłu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Natknęłam się na podobny przepis bardzo dawno temu i postanowiłam go zmodyfikować według własnego upodobania. Wyszło super, piekę go bardzo często.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:1 kostka masła
    2 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    MASA BUDYNIOWA:2 budynie malinowe
    3 szklanki mleka
    1,5 szklanki malin świeżych lub mrożonych
    6-7 łyżek cukru

Budyniowo-malinowe mego pomysłu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:Wszystkie składniki wrzucić do miski, zmiksować, zagnieść rękami w jednolitą kulę(można dodać troszkę więcej mąki jeśli będzie zbyt luźne); ciasto podzielić na dwie części-jedną włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
    MASA:Dwie szkl mleka zagotować razem z cukrem. W pozostałej szkl mleka rozmieszać dwa budynie i wlać to do gotującego mleka. Mieszać energicznie do uzyskania masy budyniowej.
    Ciasto z lodówki rozłożyć w blaszce kwadratowej i podpiec w piekarniku w 180* około 10-15 min. Wyłożyć ciepły budyń, na budyń rozłożyć maliny a na to wszystko potarkować zamrożone ciasto. Piec jeszcze przez 35-45 min. Aż ciasto na górze będzie rumiane.

Porady

Owoce malin możemy zastąpić czarnymi jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy