bułeczki cebulowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 12 min

Przepisu tego nauczyła mnie moja mama.

  • 2 godz. 12 min

Składniki:

  • 935 g mąki pszennej
    125 ml mleka(letniego)
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki masła( roztopionego)
    375 ml( letniej wody)
    12 g suchych drożdży
    3 średnie cebule (drobno pokrojone i podsmażone, doprawić do smaku)
    1 jajko rozstrzepane z łyżką mleka

Bułeczki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną należy wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać resztę składników( oprócz jajka z mlekiem) i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto(tak by było miękkie i elastyczne). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około1,5 h ).Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia . Przed samym pieczeniem bułeczki naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
    Piec 15 - 20 minut w T=200ºC. Wyjąć, wystudzić..

Porady

zamiast suchych drożdży mogą być świeże , ale wtedy najpierw należy zrobić rozczyn

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy