Bułeczki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną należy wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać resztę składników( oprócz jajka z mlekiem) i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto(tak by było miękkie i elastyczne). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około1,5 h ).Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia . Przed samym pieczeniem bułeczki naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec 15 - 20 minut w T=200ºC. Wyjąć, wystudzić..
Porady
zamiast suchych drożdży mogą być świeże , ale wtedy najpierw należy zrobić rozczyn
Komentarze