Cebulowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Chrupiące cebulowe przepyszności wprost z domowego piekarnika :)Z podanych proporcji wyszło mi 6 sztuk, jednak sugeruję podwoić albo i potroić, bo znikają szybciutko!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej + trochę do podsypania
    100 ml ciepłego mleka
    100 ml ciepłej przegotowanej wody
    12 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    2 średnie cebule
    1 rozbełtane jajko

Cebulowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, ciepłą wodę.
    Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, wlać do pozostałych składników. Dodać olej.
    Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby sobie ładnie podrosło.
    W międzyczasie obrać cebule, drobno pokroić, podsmażyć na patelni.
    Gdy ciasto zrobi się już duże, dodać cebulę i ponownie wyrobić, aż cebula pięknie się połączy z ciastem.
    Formować kulki - wedle uznania- większe, mniejsze.
    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bułeczki delikatnie spłaszczyć (można również naciąć), posmarować jajkiem, piec w temp 200 stopni, przez 15- 20 minut.
    Idealne na ciepło z masełkiem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy