Bułeczki dyniowe z czosnkiem

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki pachnące czosnkiem,masłem i ziołami z wierzchu delikatnie chrupią,a w środku są mięciutkie.

Składniki:

  • na ciasto:
    4,5 szklanki mąki pszennej
    45 g świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    2 łyżeczki miodu
    1/2 szklanki puree z dyni
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    na wierzch
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki roztopionego masła
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    po szczypcie słodkiej papryki i chili

Bułeczki dyniowe z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wody,miodu,drożdży oraz 3 łyżek maki zrobić zaczyn,odstawić,aż wyrośnie,wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałej mąki wraz z pozostałymi składnikami na ciasto,wyrobić elastyczne ciasto,odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwanaście równych części i formować okrągłe bułeczki.
    Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać z roztopionym masłem oraz przyprawami i posmarować wierzch każdej bułeczki,piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy