Bułeczki miodowe

0 (0 ocen)

Miodowe bułeczki to moja kolejna propozycja na pyszne i chrupiące bułeczki na śniadanie.

Składniki:

  • 30 dag mąki
    2 dag drożdży
    3/4 szkl mleka
    1 jajko
    2 łyżki miodu
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    1 jajko

Bułeczki miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży przygotować rozczyn. Drożdże rozmieszać w 1/2 szkl mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, miód, jajko oraz resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Z wszystkich składników wyrobić ciasto, które następnie pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie odrywać z niego małe kawałki i formować małe bułeczki, które następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarnami i piec w temp. 180 st przez 25 min. Bułeczki wspaniale smakują z miodem lub dżemem.

Komentarze

Podobne przepisy