Bułeczki na jogurcie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie bułeczki. Można zrobić z kruszonką, serem, dżemem czy budyniem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 12 bułek:

    500 g mąki
    1 łyżka cukru
    1½ łyżeczki soli
    7g drożdży instant lub 15g świeżych drożdży
    200g jogurtu (ja dałam zwykły, typu greckiego)
    120 g mleka
    1 jajko (do ciasta, można trochę zostawić do posmarowania)
    60 g masła

    Kruszonka:

    4 łyżki masła
    4-5 łyżek cukru
    8 łyżek mąki (mieszam mąkę pszenną z krupczatką)

Bułeczki na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera). Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ciasto wyłożyć na blat, w razie potrzeby delikatnie podsypać i uformować z niego wałek. Podzielić go na około 12 kawałków, z których należy uformować bułki. Następnie obtoczyć w oleju i ułożyć dość blisko bułeczka przy bułeczce, w tortownicy – również wysmarowanej olejem. Tortownicę nakryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać kruszonką.

    Piec w temperaturze 180 ºC, przez około 20-25 minut. Studzić na kratce.

Porady

Wersja z budyniem Ugotować budyń na mniejszej ilości mleka, dodać rodzynki i wystudzić. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć budyń i zwinąć jak roladę. Pokroić nożem jak roladę na kawałki o grubości ok. 2cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy