Pulchniutkie i długo świeże bułeczki pszenne, mocno sezamowe, na jogurcie, warto upiec na niedzielne śniadanie
Składniki:
300 g jogurtu greckiego
160 g wody
20 g drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
600 g mąki pszennej typ 650
4 łyżki sezamu
1,5 płaskiej łyżeczki soli
oraz:
1 jajko do posmarowania
sezam czarny i biały do posypania
Sezamowe bułeczki na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota wlać wodę i dodać jogurt grecki, wsypać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać.
Następnie wlać oliwę, wymieszać.
Wsypać mąkę, sól i sezam, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 12 kawałków.
Z każdego kawałka uformować bułeczkę, ułożyć na blasze do pieczenia (wyścielonej papierem). Przykryć ściereczką i odstawić do 30 minut do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem białym i czarnym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-18 minut
Komentarze