Bułeczki orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Tym razem bułeczki orkiszowe z siemieniem. Bułeczki są bardzo sycące i mają lekko orzechowy aromat. Idealne na śniadanie z masełkiem i serem lub wędliną. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej + do podsypania
    200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1 op. suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    szczypta cukru
    1 szkl ciepłej wody
    2 łyżki oleju
    oraz: mleko
    siemie lniane

Bułeczki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże, sól, cukier i mieszamy. Następnie wlewamy ciepłą wodę i olej. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdego kawałka ciasto robimy długi wałek i zakręcamy. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mlekiem smarujemy bułeczki a następnie posypujemy siemieniem. Pieczemy przez ok. 20 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy