Bułeczki orkiszowe z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszne, pożywne i zdrowe bułeczki doskonałe na śniadanie.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 7 dag drożdży
    ½ kg mąki orkiszowej grubej
    ½ kg mąki pełnoziarnistej
    1,5 łyżki soli
    1 szklanka otrąb pszennych
    5 łyżek siemienia lnianego
    5 łyżek płatków owsianych
    5 łyżek pestek dyni
    5 łyżek sezamu
    5 łyżek słonecznika łuskanego
    1 litr wody + ¼ szklanki wody
    1 łyżka cukru

Bułeczki orkiszowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 7 dag drożdży + 1 łyżka cukru – zalać ¼ szklanki ciepłej wody. Do miski wsypać mąkę orkiszową i pełnoziarnistą z solą oraz otrębami, siemieniem lnianym, płatkami owsianymi, dynią, sezamem oraz słonecznikiem. Do mąki z ziarnami dodajemy rozpuszczone drożdże i 1 litr ciepłej wody, energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Na wysmarowana blaszkę kładziemy małe bułeczki i robimy dołek pośrodku. Wkładamy do niego trochę marmolady. Pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy