Bułeczki śniadaniowe domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalałam ciepłą wodą i dodałam cukier. Mieszałam dotąd aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, rozkłócone jajko i rozpuszczone masło. Dolałam drożdże.
Wszystko razem zagniotłam na jednolitą masę.
Po 10 minutach zagniotłam ponownie i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką.
Po tym czasie uformowałam 8 kulek (ok. 9 dkg każda) i wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.
Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem.
Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
Komentarze