Bułeczki śniadaniowe domowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Te bułeczki są pyszne i nie wątpię, że pokochacie je tak jak ja i moja rodzina. Zachęcam do ich upieczenia!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 3 szklanki mąki
    * 3/4 szklanki letniej wody
    * 2 dkg drożdży
    * 1,5 łyżeczki cukru
    * 1 łyżeczka soli
    * 1 jajko
    * 2 łyżki masła
    * 3 łyżki mleka
    * ziarna sezamu, maku i słonecznika

Bułeczki śniadaniowe domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalałam ciepłą wodą i dodałam cukier. Mieszałam dotąd aż drożdże i cukier się rozpuszczą.

    Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, rozkłócone jajko i rozpuszczone masło. Dolałam drożdże.
    Wszystko razem zagniotłam na jednolitą masę.

    Po 10 minutach zagniotłam ponownie i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką.

    Po tym czasie uformowałam 8 kulek (ok. 9 dkg każda) i wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.

    Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem.

    Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy