Szkockie bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kolejny wypiek z serii „Pieczywa Świata” . Tradycyjne śniadaniowe szkockie bułeczki zwane „Scottish Morning Rolls”. Delikatne, miękkie z chrupiącą skórką.  Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podawane w wersji na ciepło lub zimno, a także jako dodatek do zup i dań gorących !

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
    150 ml ciepłego mleka
    150 ml ciepłej wody

Szkockie bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przesiewamy mąkę i sól do miski. 
    2. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, a następnie mieszamy z wodą
    3. Robimy zagłębienie i wlewamy miksturę.
    4. Wyrabiamy ciasto lekko zagniatając.
    5. Formujemy kulę i przykrywamy
    miskę lekko natłuszczoną folią spożywczą.
    6. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia.
    7. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką. Przekłuwamy je nożem.
    8. Dzielimy ciasto na dziesięć kawałków. Każdy z nich lekko rozwałkowujemy na płaski owal.
    10. Układamy na wyłożonej papierem lub natłuszczonej blaszce.
    11. Ponownie nakrywamy natłuszczoną folią i zostawiamy na 30 min. 12. Piekarnika nagrzewamy do 200 st. C * każdą bułeczkę przyciskamy na środku ( żeby zapobiec odstawaniu skórki od miąższu).
    13. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy mąką.
    14. Pieczemy ok. 15-20 min. Do lekkiego zarumienienia.

Porady

Można podawać również na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy