Bułeczki z czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo puszyste pyszne buleczki z czosnkiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    20 g cukru
    Pół łyżeczki soli
    10 g drożdży świeżych
    260 ml mleka
    30 g roztopionego masla

    Nadzienie:
    60 g miekkiego masla
    8 startych ząbków czosnku
    2 łyżeczki pietruszki

Bułeczki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze pokruszyc zasypac cukrem i zalac cieplym mlekiem, dodac reszte skladnikow i wyrobic gladkie ciasto. Odstawic przykryte sciereczka na 1 godzine.
  • 2. Wyrosniete ciasto podzielic na 12 kulek, ulozyc na blaszy formujac buleczki i poczekac 30 minut.
  • 3. Maslo rozetrzec z czosnkiem i pietruszka.
  • 4. Wyrosniete buleczki pozmarowac jajkiem, naciac wzdluz i za pomoca szprycy lub lyzeczki nalozyc w nacięcie nadzienie.

    Piec 15 minut w 175 stopniach.

Porady

Do nadzienie mozna dodac rowniez przyprawy wedlug uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy