Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka wrzucamy pokruszone drożdze do rozpuszczenia; masło rozpuszczamy;
2.Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, kurkuma; jajka, cukier,drożdze i masło; wyrabiamy na gęsto masę; wszystkie składniki można wymieszać mikserem; ciasto ma być klejące ale nie sztywne; gdy zmiksujemy wszystkie składniki ciasto ręcznie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
3.Jagody: umyte i osuszone; opruszamy budyniem waniliowym(maką) dodajemy łyżkę cukru
4.Gdy ciasto wyrośnie odrywamy część ciasta w zależności od tego jak duże mają być bułeczki ; rozpłaszczamy i wkładamy mniej więcej łyżkę jagód w środek; dobrze zaklejamy:
5.na blachę nakładamy papier do pieczenia; smarujemy margaryną; układamy bułeczki;
6.każdą bułke smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką; pieczemy ok.25min. w tem .180stopni
Porady
jeśli nie lubisz kruszonki posyp bułeczki cukrem pudrem lub zrób lukier; dzieki kurkumie bułeczki nabiorą złotego koloru
Komentarze