bułeczki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Trzeba wykorzystać owoce sezonowe dlatego jagodzianki; pyszne, lekkie i nadziane mnóstwem jagód:-)

  • 60 min

Składniki:

  • CIasto: 0,5kg mąki; 4 jajka; 40 g drożdzy, 1 szklanka mleka; 150 g masła;150g cukru; szczypta soli; 2łyżeczi kurkumy
    Dodatkowo: 1\2l jagód; cukier; mąka
    Kruszonka: 100g mąki, 50g masła, 100g cukru

Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka wrzucamy pokruszone drożdze do rozpuszczenia; masło rozpuszczamy;
  • 2. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, kurkuma; jajka, cukier,drożdze i masło; wyrabiamy na gęsto masę; wszystkie składniki można wymieszać mikserem; ciasto ma być klejące ale nie sztywne; gdy zmiksujemy wszystkie składniki ciasto ręcznie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 3. Jagody: umyte i osuszone; opruszamy budyniem waniliowym(maką) dodajemy łyżkę cukru
  • 4. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy część ciasta w zależności od tego jak duże mają być bułeczki ; rozpłaszczamy i wkładamy mniej więcej łyżkę jagód w środek; dobrze zaklejamy:
  • 5. na blachę nakładamy papier do pieczenia; smarujemy margaryną; układamy bułeczki;
  • 6. każdą bułke smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką; pieczemy ok.25min. w tem .180stopni

Porady

jeśli nie lubisz kruszonki posyp bułeczki cukrem pudrem lub zrób lukier; dzieki kurkumie bułeczki nabiorą złotego koloru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy