Bułeczki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na te bułeczki dostałam od swojej mamy, która zaś znalazła go w starym zeszycie swojej mamy. Zawsze gdy je pieke przypomina mi się moja kochana babcia....

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10dag drożdzy
    4zółtka (2 białka zostawić)
    pół litra mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    pół kostki masła
    pół kilograma jagód

Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze wymieszaj z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne - odstawić na chwilę. Następnie rozpuszczamy masło i wystudzamy. Z pozostałych składników zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy drożdze oraz masło, teraz dobrze wyrabiamy ciasto. Jagody wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżeczkę mąki oraz 2 łyżeczki cukru, delikatnie mieszamy uważając, aby nie zgnieśc jagód. Z ciasta formujemy nieduże kuleczki i małą łyżeczka nadziewamy je jagodami, pamiętajac by dobrze je zlepić. Zostawione wcześniej białaka ubijamy na sztywna piane, smarujemy nim każdą bułeczkę. Następnie wkładamy na 30 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po upływie tego czasu bułeczki sa gotowe do schrupania SMACZNEGO:)

Porady

By skórka bułeczek była pięknie lśniąca można po wyjęciu nalac pół szklanki przegotowanej ciepłej wody rozpuścic w nij 3 łyżeczki cukru i wycisnać sok z połówki cytryny, zamieszac i posmarować bułeczki:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy