Bułeczki z niespodzianką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię eksperymenty w kuchni. Wystarczą detale, by zmienić smak i wygląd potrawy. Te bułeczki to atrakcyjna przekąska, ale również doskonała kolacja.

Składniki:

  • ● 4 sezamowe bułki
    ● 1 kg pieczarek lub leśnych grzybów (mogą być mrożone)
    ● 2 średnie cebule
    ● 1 łyżka masła
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 1 łyżeczka mąki
    ● sól, pieprz
    ● koperek

Bułeczki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki z niespodzianką 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy
    i kroimy w grube cząstki.
    Bułeczki ścinamy w 1/3 wysokości
    i wydrążamy.
  • Bułeczki z niespodzianką 2. Cebule obieramy, drobno kroimy
    i szklimy na maśle. Dodajemy
    pieczarki, wlewamy 2-3 łyżki
    wody i dusimy ok. 40 minut,
    odparowując nadmiar wody.
    Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę roztrzepaną
    z mąką oraz posiekany
    koperek. Zagotowujemy. Bułeczki
    wstawiamy do piekarnika
    rozgrzanego do temp. 200 °C
    i zapiekamy ok. 10 minut.
  • Bułeczki z niespodzianką 3. Bułeczki wyjmujemy. Napełniamy
    przygotowanym farszem,
    zakrywamy ściętym wierzchem
    i ponownie wstawiamy do piekarnika.
    Zapiekamy jeszcze
    ok. 10 minut. Podajemy natychmiast
    po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy