Bułeczki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w mleku i trzech łyżeczkach cukru kryształu, odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Jajka ubić na kogel mogel z cukrem waniliowym, margarynę rozpuścić, ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicy, dodać rozmieszane drożdże, ubite jajka i tłuszcz. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, obsypać cukrem pudrem i cynamonem. Truskawki umyć i odszypułkować, pokroić w plasterki.
Z ciasta wykrawać dowolne kształty, na każdy nakładać plasterki owoców, układać na blasze posypane cukrem kryształem.
Piec w temperaturze 180 stopni około 15 - 20 minut, aż się zrumienią.
Komentarze