Bułeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

znalezione na blogu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    400 g mąki pszennej
    50 g mleka w proszku
    200 ml wody
    60 g miękkiego masła
    1 łyżeczka soli
    12 g świeżych drożdży plus łyżeczka cukru
    do posmarowania: jajko plus łyżka wody

    farsz:
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    3 łyżki oleju
    sól i pieprz do smaku
    ok. 100 g suszonych pomidorów

Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i solą.
    Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Zagnieść gładkie ciasto.
    Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.
    Farsz:
    Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu - zajmie to ok. 10 minut. Dodać pieczarki. Dusić je kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dodać pomidory.
    Ostudzić.

    Z wyrośniętego ciasta formować płaskie placuszki, do każdego wkładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepić, uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.
    W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st C.
    Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posypać makiem.
    wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.
    Bułeczki powinny być wyraźnie rumiane.

Porady

Najlepsze ciepłe, prosto z pikernika...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy