Ostatnio polubiłam pieczenie bułeczek. Kiedy chodziłam do liceum w popularnej u nas piekarni często kupowałam bułkę prowansalską z serem. Bardzo mi smakowała, dlatego dziś postanowiłam odtworzyć jej smak. Chyba się udało.
2 godz. 20 min
Składniki:
na 9 dużych bułek:
Składniki:
500 g mąki
1 jajko
25 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
30 g masła roztopionego
2 małe łyżeczki soli
2 małe łyżeczki cukru
łyżeczka bazylii suszonej
łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią
9 niewielkich plasterków żółtego sera
Bułeczki ziołowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka. Dodać resztę składników (oprócz sera) i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto (wyrabiam mikserem). Odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułeczki, na każdą położyć plasterek sera i posypać jeszcze ziołami. odstawić na pół godziny. Po tym czasie piec w 200*C około 20 minut, aż będą złote a ser się stopi. Wystudzić na kratce.
Komentarze