Bułeczki żytnie z cebulką i ziarnami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Odkąd się dowiedziałam,że pieczywo niby razowe sprzedawane w sklepach to najczęściej zwykłe białe pieczywo barwione karmelem-zaczęłam sama piec bułki i chleb.Przynajmniej wiem,z jakiej mąki jest zrobione.Tym samym dostarczam sobie błonnika i obniżam kaloryczność pieczywa.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5kg.mąki pełnoziarnistej żytniej
    0,5kgmaki pełnoziarnistej pszennej
    100g.drożdży
    1szkl.chudego mleka
    0.5szkl.ciepłej wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    0,5szkl.oleju
    słonecznik,siemie lub co kto woli,może być również mak

Bułeczki żytnie z cebulką i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą.Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem.Poczekać do wyrośnięcia.Wlać zaczyn do mąki-wymieszać,dolać ciepłą wodę i olej.Na koniec wsypać cebulkę i zagnieść jak na kluski.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 0,5godz.Po tym czasie formować bułeczki(ztego przepisu wychodzi ok.20szt)Posmarować ciepłą wodą i obsypać ziarnami,makiem itp.
    Nakryć ściereczka na jakies 15 min.Po tym czasie ułożyć na blasze i piec w 180' do zrumienienia.(ok.20 min).

Porady

Bułeczki można zrobić tylko z mąki pełnoziarnistej pszennej,lub pełnoziarnistej maki pszennej i orkiszowej.Ważne jest,żeby proporcje były albo równe,albo żeby przeważała mąka pszenna,ponieważ zawiera gluten,który powoduje rośnięcie ciasta

Komentarze

Podobne przepisy