Pyszne bułeczki nie tylko na śniadanie, również i na kolację. Robią się bardzo szybko i szybko znikają.
Składniki:
450 g wody
30 g drożdży świeżych
50 g maślanki
650 g mąki pszennej typ 550
100 g mąki żytniej
10 g soli
15 g octu balsamicznego
10 g miodu
30 g cebulki prażonej
1 jajko
2 łyżki mleka
Bułki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wodę, maślankę w kruszyć drożdże rozmieszać i lekko podgrzać. Do misy z miksera dodać mąki,sól, ocet balsamiczny, miód wlać podgrzaną wodę i wyrobić mikserem gładkie ciasto. Dodać prażoną cebulkę i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką zagnieść i uformować dwa wałki. Podzielić każdy na 8 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem zlepieniem do dołu. Odłożyć ponownie do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Piec 15 minut w 210 stopniach a następnie 10 minut w 190 stopniach.
Komentarze