Bułki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Czy może być coś smaczniejszego od pysznych, chrupiących bułek śniadaniowych domowego wypieku..? Przepis mało skomplikowany i w gruncie rzeczy dość szybki w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania!

  • 10 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ◦5 g świeżych drożdży
    ◦300 g wody (temperatura pokojowa)
    ◦200 g mieszanki do domowego wypieku chleba (użyłam żytnio-pszennej)
    ◦120 g mąki pszennej tortowej
    ◦70 g mąki razowej
    ◦1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    ◦tłuszcz do formy
    ◦mąka

Bułki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki śniadaniowe 1. Przygotowanie:
    W wysokiej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie. Dodajemy mąki i sól i mieszamy drewnianą łyżką. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na całą noc do wyrośnięcia.
  • Bułki śniadaniowe 2. Następnego dnia wyrośnięte ciasto przekładamy na mocno posypaną mąką powierzchnie i delikatnie przy pomocy łopatki zawijamy 4 boki ciasta do środka (tak aby na siebie zachodziły).
  • Bułki śniadaniowe 3. Tak przygotowane ciasto przykrywamy miską albo naczyniem żaroodpornym i odstawiamy na 50 minut.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni. Dużą blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Bułki śniadaniowe 4. Odkrywamy ciasto, obficie posypujemy mąką i kroimy na kawałki/bułki. Bułki przenosimy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy przez kolejne 5 minut.
    Bułeczki studzimy na kratce.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy