Cannelloni ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszna zapiekanka ze szpinakiem.

  • Średni

Składniki:

  • - mrożony szpinak: 500 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 4 łyżki
    - nasiona słonecznika: 4 łyżki
    - suszony majeranek: 1 łyżeczka
    - twaróg półtłusty: 10 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - starty żółty ser: 5 łyżek
    - mąka: 2 łyżki
    - mleko: 1 szklanka
    - śmetana kremówka: 20 dekagramów
    - makaron cannelloni: 16 sztuk

Cannelloni ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na połowie masła. Dodajemy szpinak i doprawiamy. Wbijamy jajko, dodajemy twaróg i 2 łyżki nasion słonecznika. Dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem nadziewamy rurki cannelloni. Układamy w natłuszczonej formie. Rozgrzewamy resztę masła, oprószamy mąką i przesmażamy energicznie mieszając. Dolewamy powoli mleko i śmietanę. Podgrzewamy przez kilka minut. Solimy. Polewamy makaron sosem, posypujemy startym serem i resztą słonecznika. Zapiekamy 40 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy