Cebula nie zawsze musi być tylko składnikiem farszów. Tym razem ona w głównej roli. Odwdzięcza się swoją słodkością. Można wykorzystać białą cebulę i nafaszerować czerwoną fasolą i odwrotnie czerwoną cebulę i nafaszerować białą fasolą.
Cebula po żmudzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrałem, wrzuciłem do osolonej, wrzącej wody. Obgotowywałem 10 minut. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem. Odciąłem czubki cebul, ostrożnie wydrążyłem wewnętrzne warstwy, pozostawiłem 2-3 wierzchnie. Wydrążone środki cebul, fasolę i rozmaryn zmiksowałem na gładką masę, przyprawiłem solą i pieprzem. Wypełniłem farszem cebule, ułożyłem w natłuszczonej żaroodpornej formie. Posypałem orzechami i wiórkami masła. Zapiekałem do miękkości cebuli, około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
Komentarze